Anya Németországban

Anya Németországban

Ingyen próbatermékek Németországban

2021. augusztus 20. - Anya Németországban

 

Németországban rengeteg lehetőség van ingyen próbatermékek beszerzésére. 

A második bejegyzésemben írtam, hogy ahogy kiderült a terhességem, a nőgyógyász a kezembe nyomott egy nagy promo csomagot számtalan prospektussal és terhesvitamin mintákkal. Ez nőgyógyásztól is függ, viszont most olyan lehetőségekről fogok írni, amiket bármelyik kismama be tud itt Németországban szerezni. Sajnos nem mindent örökítettem meg fényképen, ezért képkeresőben talált képeket használok illusztrációként. Jelenleg azokat mutatom meg, amiket én is igénybe veszek/vettem. 

dm glückskind: már a regisztráció után kapunk egy 10%-os kupont és további ajándékokat és kedvezményeket kapunk a dm applikációján keresztül. Telefonon keresztül tudjuk aktiválni a kuponokat és a kasszánál bemutatva le is vonják a kedvezményeket, valamint egy sálat is kaphatunk (amit később szoptatósálként is használhatunk) - ehhez is aktiválni kell egy kupont. Születéskor, valamint a gyermek 1. születésnapján kapunk kis kosaracskát sok próbával. (Mivel gyermekünk még nem született meg, ezért erről nem tudok jelenleg nyilatkozni, de ha megkapom, akkor frissítem a bejegyzést.) Az applikációban mindig kapunk kuponokat pelenkákra, törlőkendőkre, babaápolási eszközökre, szóval mindenféleképpen érdemes ránézni és kihasználni a kedvezményekre.

dm glückskind

Rossmann babywelt: miután regisztrálunk a programra, kapunk egy kupont egy ajándéktáskára. A zöld kistáska a kis szamár mintájával nagyon aranyos, az én csomagom pelenkamintát, terhességi olajmintát, betétet, mosogatószermintát, mellbimbókrém mintát, valamint melltartóbetétet tartalmazott.
Születéskor, valamint a gyermek első és második születésnapjakor is kapunk ajándékot, amikről nem akarok még spoilerezni, szóval azokról nem írok még. Az applikáción keresztül mindig kapunk 10%-os kupont, valamint különböző kedvezményeket pelenkákra, textilpelenkákra, tápszerre, törlőkendőre. 
Willkommen in der ROSSMANN babywelt
Hipp Babyclub: itt is kaphatunk mintákat, én eddig egy pelenkát kaptam, egy terhességi teamintát, valamint babaolaj mintát. Itt is kapunk kuponokat és a gyermek első születésnapján is kapunk mintákat. 
HiPP Mein Baby Club
Kaufland Familienmomente: itt a gyermek születésekor kapunk egy üdvözlőcsomagot sok mintával és a gyermek számára egy kapucnis törölközővel. Később kuponokat és kedvezményeket kapunk (pl pelenkára). Innen még nem kaptam semmit, de ugye gyermekünk még meg se született. 
Kaufland Familienmomente

Vizsgálatok Németországban

- avagy amikor a nőgyógyásznál is nagy a fejetlenség.

Már április közepén-végén járunk, a fészekrakó ösztön beindult és beszereztem használtan egy csomó ruhát a kis hercegnőnknek - így utólag visszagondolva, túl sokat is :D. A Facebook ilyen szempontból igazi aranybánya, nagyon sok használt ruha csoportot lehet találni (akár német nyelven, akár németországi magyarok által). Ha nem FB-on keresztül szeretnél ruhát találni, akkor ajánlom a Vinted alkalmazást/oldalt (régen ez volt a Kleiderkreisel és külön a Mamikreisel és ezt a két platformot összevonva csinálták meg a Vintedet). 

Az áprilisi vizsgálaton ugyanúgy volt a szokásos vizeletminta leadás, vérnyomás és súlymérés, aztán mehettem az ultrahangra. A Doktornő megnézte a méreteket, mind megfelel a "nagykönyvben leírtaknak", és mondta, hogy a következő alkalommal lesz a cukorvizsgálat és újra lemérjük a méreteket.

Itt Németországban ha nem indokolt, akkor csak "kis" tesztet csinálnak, amikor 50 gr cukrot oldanak fel folyadékban, 1 órával később leveszik a vért és azt vizsgálják. Előtte lehet reggelizni, azaz nem kell böjtölni. Ha nem jó a kis teszt értéke, akkor kell a nagy vizsgálatot elvégezni, ami olyan, mint Magyarországon, a böjtöléssel és a több vérvétellel együtt. A doktornő azt is mondta, hogyha a férjem ráér, akkor júniusban bejöhet megnézni a kisbabánkat. 

Aztán eljött a május közepe, 21-én lett volna időpontom a nőgyógyászhoz (ekkor lett volna a cukorteszt is), de 17-én hétfő délután felhívtak a nőgyógyásztól, hogy vártak engem ma. Én mondom az jó, de nekem senki nem szólt.. "Hát nem szólt a kolléga?" Hát nem. Jó lenne, ha be tudnék menni. "Oké, de elvileg a héten lenne a cukortesztem". "Majd megcsináljuk júniusban". Szóval gyors zuhanyzás és 50 perc múlva már a váróban várakoztam. Ugyanúgy vizeletvétel, vérnyomás és súlymérés (ami nagyon reális volt az előtte kb 1 órával elfogyasztott kiadós ebédem után). Mondták, hogy akkor menjek a CTG-re 20 percre. Ez egy kis szobában volt, és az asszisztens miután rámkötötte amit kell otthagyott. Eltelt legalább 40 perc mire újra bejött és közölték, hogy ma vizsgálat nem lesz, mert a nőgyógyász már nincs bent, az eredmény alapján eleget mocorog a lányunk és minden rendben van. Találkozunk júniusban. El sem tudom mondani, hogy milyen csalódott volna, túl akartam lenni a cukorteszten és mivel a doktornő azt mondta áprilisban, hogy még ránézünk a méretekre, így azt is vártam. A csúszás azért volt, mert a pénteki napon oltanak korona ellen és ezért a pénteki időpontokat átrakják más napokra. Igen ám, de így, hogy nem szólnak időben, nagyon nehéz bármire felkészülni. 

Június 16-án volt a következő időpontom. Ma volt a kis cukor teszt, előtte sima vajas zsemlét reggeliztem. Lemértek, és megitatták velem a löttyöt és amíg vártam felraktak megint a CTG-re. Mikor végeztem, levették a vért és mehettem a vizsgálóba. Amikor bent voltam, akkor bejöhetett a férjem és végre Ő is láthatta a lányunkat mozogni a képernyőn. Nagyon meghatódott, mondta, hogy sokkal jobban lehetett így látni, mint a videókon. A doktornő mondta, hogy hosszú a combja, mire mi kórusban a férjemmel: "Biztos modell lesz!".

Ekkor már lebeszéltem az összes időpontot biztosra az asszisztensnővel és mondták, hogyha valamilyen érték nem stimmel a véremben, akkor majd telefonálnak. Elmondhatom: nem telefonáltak, a vérem rendben volt és nincs terhességi cukorbetegségem :)

Kislány vagy kisfiú? Ez itt a kérdés...

A 10. és a 12. hét utáni vérvétel és Harmony teszt után izgatottam vártam, hogy a 14. héten újra láthassam gyermekünket. A 10. heti ultrahang után biztos voltam az egyik nemben, de hogy vajon jól láttam-e vagy hagyjak fel az amatőr nőgyógyászati praxisommal, azt később árulom el. Ekkor már a március végét tapostuk és a nőgyógyásztól megkaptam a Beschäftigungsverbotot (foglalkoztatási tilalmat) a maszkhasználat, a korona nagyobb intenzitású erősödése és a testi tüneteim miatt. Ehhez, hogy kiadták a papírt 10€-t kellett fizetnem.

Így aztán március végétől nem kellett dolgozni mennem, itthon maradhattam és tudtam foglalkozni az itthoni teendőimmel. Mivel az akkori bérelt lakásunk nem volt megfelelő egy kisbaba számára, így kerestünk egy másik otthont, és áprilistól-még a mai napig sokat foglalkozunk az új otthonunkkal. A költözés oroszlánrésze már megtörtént, de ha várandósan akarsz költözni: NE TEDD! Rettentő fárasztó, megerőltető és stresszes és a végére már a hátad közepére se kívánod az egészet. Nem beszélve arról, hogy a férjed is hullafáradt és több szervezést igényel, hiszen te sem emelhetsz már nehéz dobozokat és annak ellenére, hogy mindenki sulykolja beléd, hogy a "terhesség nem betegség", te sem akarod sem a derekadat, sem pedig a gyermekedet veszélyeztetni holmi költözés miatt. 

Április közepétől pedig a fészekrakó ösztönöm is beindult és mivel már tudtuk leendő gyermekünk nemét, így beújítottam két csomag használt ruhára az egyik Facebook csoporton keresztül. 

Már kíváncsi vagy, hogy mi lesz a gyermekünk neme? 

Ugye emlékszel, hogy volt egy "sejtésem", amit biztosra vettem a 10. héttől? Miután hazaértünk a nőgyógyásztól, de még mielőtt tova száguldottunk volna a munkahelyem felé, hogy leadjam a BV papírt, megpihentünk egy kicsit és leültünk a kanapére. Itt az idő. A férjem bontotta ki remegő kézzel a papírborítékot, ami tartalmazta azt a kis titkot, ami ilyen vagy olyan módon meghatározza az életünket. Kis herceg vagy hercegnőnk lesz?

Először az eredményeket láttuk, hogy elenyészően kevés, 0,10%-nál is kevesebb esélye van a gyermekünknek, hogy a három szindróma valamelyikével szülessen. Aztán megláttam... Előbb, mint a férjem.. és felkiáltottam:

KISLÁNY! weiblich!

A férjemet korábban ostromoltam, hogy szerintem kisfiú lesz, a nőgyógyásznál mintha láttam volna valamit. Aztán mint később kiderült, nagyon is rosszul láttam. Nem leszek amatőr nőgyógyász! Ígérem.

A kis hercegnőnk szeptemberben megszületik! 

Bejelentés...1000 kilométerről...

Eljött ez is, amikor túl lendültünk azon a kritikus 12 héten. Míg mások a szülőkkel közlik elsőnek az örömhírt, mi kivártuk a 12. hetet... Egyik szülői ágnak sem erőssége a titoktartás, így jobbnak láttuk azt, hogy az utód hírét csak a 12. hét után közöljük. Ekkor még ugye nem tudtuk, hogy kislány vagy kisfiú, és mi egy egész hírbombával érkeztünk.. hiszen ekkor közöltük azt is, hogy itt bizony költözés is lesz! 

Mivel 1000 km választ el minket egymástól és a korona nem igazán tette lehetővé a szabad mozgást, ezért a Messenger videócsetes megoldását választottuk. Először férjem szüleivel beszéltünk, először az unokát újságoltuk el, mutattunk ultrahang képet, anyósom egyből tudta, hogy miről van szó, apósom viszont először nem ismerte fel az ultrahang képét. Miután kiörömködték magukat, ledobtuk a másik bombát, a költözést. 

Aztán jöttek az én szüleim, de ott megcseréltük a híreket, először az új otthont meséltük el, majd az unokát. Sosem fogom elfelejteni anyum reakcióját és könnyes szemét. 

Miután a szülőknek elmeséltük, elmondtuk a tesóméknak, ők azonnal közölték, hogy a Tante és az Onkel el fogja kényeztetni a kis dedet. 

Sokkal jobb lett volna ezeket személyesen elmondani a rokonoknak, de ebben más a külföldi lét, az ilyen pillanatokat nem feltétlenül tudjuk így megosztani, de nagy megkönnyebbülés volt, hogy végre beszélhettünk ezekről, hiszen amit már 3 hónapja titkol mindenki elől az ember, az már igazán felemésztő tud lenni és szeretné, ha a közeli családtagok együtt örülhetnének vele. 

De onnantól kezdve a terhességem ténye nyílt titok volt, nem titkoltuk, sőt, nem sokra rá az internetes platformon is megosztottuk az örömhírünket. 

Harmony teszt Németországban

Kis embriónk már 10 hetes volt februárban. Az ultrahang során nagyon aktív volt a kis mancsaival különböző táncmozdulatokat írt le, úgy tűnt igazán jól érzi magát. Férjemmel biztosra akartunk menni, hogy minden rendben van és jeleztük Harmony teszt igényünket a nőgyógyásznak. Mondta, hogy remek, mivel 10 hetes vagyunk, levehetjük a vért, ha esetleg nem kimutatható az eredmény, akkor újra levesszük, de mindenképp csak egy tesztet kell fizetni. 

A Harmony teszt egy prenatális teszt a Down-, az Edwards- és a Patau-szindrómára. Németországban a PraenaTest és a Harmony teszt a legelterjedtebb, és sok esetben a nőgyógyásztól is függ, hogy melyiket ajánlja, hogy melyikkel van "leszerződve". 

"A várandósság során a gyermek DNS-ének töredékei (fragmentumai) bekerülnek az anya vérébe. A Harmony Prenatális teszt olyan új típusú szűrővizsgálat, amely ezeket a DNS-töredékeket elemzi az anyától származó vérmintából a Down-szindróma és más genetikai rendellenességek, az Edwards-szindróma, valamint a Patau-szindróma kockázatának kimutatására." Harmony teszt

A teszt során a DNS rendellenességeket akár 99%-os pontossággal ki tudják mutatni, illetve ingyenesen van lehetőség születendő gyermekünk nemét is megtudni. Ez utóbbit csak a 14. hét után közlik a nőgyógyászok, ezzel lecsökkentve a "nem miatt elvégzett abortuszokat". Nem az én tisztem pálcát törni azok felett, akiknek a kisfiú-kislány kérdés ennyire fontos, nekünk a neme nem volt olyan fontos, de azért igényeltük ezt a lehetőséget is, mert ki tudja mikor mutatná meg magát a kis herceg/hercegnőnk. 

A Harmony tesztnél három csomagot lehet választani, az elsőnél csak a Down-szindrómára szűrnek és ez 199€-ba kerül, a másodiknál a Down-, az Edwards- és a Patau-szindrómát nézik (ez 229€ - mi ezt választottuk, az ingyenes nem kiértékeléssel), a harmadiknál a három szindrómát és az X/Y kromoszóma zavarokat is nézik (299€-ért).

Tehát levették a vért, megtörtént az ultrahang, megkaptam a kis csomagot, amit nekem kellett feladnom postán, tudván, hogy benne van a vérem és gyermekünk néhány DNS-e. 

2,5 hét után felhívott a nőgyógyász asszisztense, hogy nem tudták kiértékelni a vért, így a héten ha van időm, ugorjak be egy újabb vérvételre. Akkor voltam a 12. hétben és a vérvétel után a vizsgálathoz tartozó ultrahangot is megcsinálta. Érdekesség volt számomra, hogy mivel Harmony tesztet kértem, ezért nem csináltak nagy genetikai vizsgálatot, hiszen ugyanarra szűrtek volna rá és a vér alapú teszt - mint feljebb is írtam - akár 99%-os pontossággal ki tudjuk mutatni ezeket a mutációkat. 2 hét után kaptam a telefonhívást, hogy minden rendben van az eredménnyel és akarjuk-e tudni a gyermekünk nemét. Megbeszéltük, hogy telefonon nem, a héten esedékes vizsgálatkor egy lezárt borítékban odaadják és együtt bonthatjuk ki a férjemmel, hogy egyszerre tudjuk meg... 

Így derült ki, hogy a gyermekünk neme.... - na, majd később megtudjátok :)

Az első és második nőgyógyászati időpont

Még a terhesség tervezése előtt el akartam menni nőgyógyászhoz, de az nem olyan egyszerű itt Németországban. A legtöbb orvos túlterhelt (nem csak a nőgyógyászat területén) és hosszú időbe telik, mire kapsz egy-egy orvosnál időpontot (legutóbb a férjem várt egy 5 perces bőrgyógyászati vizsgálatra fél évet). Nem egy nőgyógyászt próbáltam felhívni, de mindenhonnan csak elutasító választ kaptam: "Jelenleg nem veszünk fel új pácienst.". Így telt el legalább egy év. Mivel rákszűrést akartam csináltatni és az a kijövetelünk óta nem történt meg (immáron 7-8. éve), kezdtem kétségbe esni.

Viszont van a nőgyógyászoknál egy "aduász", miszerint, ha terhes vagy, akkor kénytelenek fogadni téged. A hívástól számítva 10 nappal későbbre kaptam időpontot, ami a 6. terhességi hétre volt időzítve. Annál előbb nem vizsgálnak meg, mivel csak a 6. héttől érzékelhető a szívhang. 

Három műszakos rendben dolgoztam és a törvény szerint állapotosan nem éjszakázhatok, de a nőgyógyászati időpontom pont éjszakás hétre esett, ezért már a nőgyógyászati megállapítás előtt beszéltem a főnökömmel, hogy úgy néz ki terhes vagyok, de csak 25-én tudok menni a nőgyógyászhoz. Gratulált, és mondta, hogyha nem akarom, akkor nem kell bent a kolléganőkkel közölnöm és mindenképp meg kell várni mit mond a nőgyógyász. Gondolom sejtették, hogy előbb-utóbb bekövetkezik ez, hiszen a kollégák tekintetében én vagyok a legfiatalabb, relatíve frissen házasodva, a gyermekvállalás átlagéletkorának közepén. 

Másnap felmentünk a főnökömmel a HR-re, ahol mondták, hogy az anyasági törvények miatt a jelenlegi helyemen nem dolgozhatok, de tudnak irodai fénymásolói munkát adni és már másnap ott kell kezdenem. 

Ha nem tudtak volna másik munkakört adni, akkor az üzemorvostól (Betriebsarzt) vagy a munkahelytől foglalkoztatási tilalmat (Beschäftigungsverbot) kellett volna kapni. Ezt a Verbotot a háziorvos vagy a nőgyógyász is kiadhatja, ha úgy véli veszélyeztetett a terhesség, vagy jelen időszakban a korona miatt is kiadták, vagy ha erős tüneteid vannak (hányinger, derékfájdalom). 

Aztán január 25-én végre megtörtént az első nőgyógyászati vizsgálat. Vizeletmintát kellett adnom, vettek vért is, megmérték a vérnyomásom és a súlyom. Elvégezték a rákszűrést is, a mellemet is megvizsgálták és hüvelyi ultrahangon találkozhattam végre Vele. A korona időszak miatt a férjemet nem engedték be a vizsgálatra, ezért először egyedül nézhettem a kis embriónkat és láthattam, ahogy dobog már a kis szíve. 

Megkaptam a Mutterpasst (anyasági kiskönyv), a kért terhességi igazolást a munkahely számára (amiért 10€-t kellett fizetnem) és egy promo dobozt, amivel gratuláltak a terhességemhez. 

Ebben a dobozban rengeteg prospektus volt, kuponkódok, újságok, terhességi vitamin minták. A nőgyógyász felhívta a figyelmem a vitaminok fontosságára, valamint a folsav elengedhetetlenségére, de ezeket már tudtam, ahogy eldöntöttük, hogy megpróbálkozunk a gyereknemzéssel, utána néztem milyen vitaminok lehetnek fontosak és azóta tömöm magam a különböző vitaminokkal (csak egy-két esetben és pár hétig szedtem csak kifejezett terhesvitamint). 

 

Az első trimesztert egész jól viseltem, de a maszkviselés és az újdonsült ülőmunkám megterhelt és felerősítette a kellemetlen tüneteimet. 

Aztán jött az első kétségbeesés, amikor a nőgyógyásztól postán kaptam egy receptet, aminek utánanézve megtudtam, hogy pajzsmirigyalulműködés alakult ki és ez veszélyes lehet a gyermekünk fejlődésére, rosszabb esetben vetélést is okozhat. Ezt egy csütörtöki napon kaptuk meg, ki is váltottam a gyógyszertárban, keddre volt legközelebb időpontom a nőgyógyászhoz, ott megnyugtatott a doki, hogy ez sok kismamánál kialakul, hogy nem tud a pajzsmirigy elegendő hormont termelni és ennek kiküszöbéléséhez kell a gyógyszer. Meséltem neki, hogy az interneten milyen rémhírek keringenek, mondta, hogy az internet alapján mindenkit el lehetne temetni, ne aggódjak ezen. 

Gyermekünk már 8 hetes korba lépett és 6,5 cm "magas", valamint erősen dobog a szíve. Már megéri az, hogy katasztrófálisan néz ki a bőröm. Érted bármi megéri kis embriónk! :)

 

 

Terhességem kezdete

- avagy így tudtuk meg, hogy zab van a palacsintában.

Hát, íme. Eljött ennek az ideje. Így 30 éves fejjel próbálom elővenni a blogos emlékeket. Hiszen én régen blogoltam. Nem is keveset. Nem volt látogatottsága, de valamiféle terápiaszerűen hatott rám. 

Most pedig itt ülök a németországi otthonomban és a terhességemről tervezek blogolni. Mikre nem képes az otthonlét és a jelenlegi felszabadult "szabadidő". 

Nem most derült ki a terhességem, az igazat megvallva, igencsak a végét taposom. De így a német bürokráciába jobban belefolyva gondoltam, hogy a tapasztalataim másnak is hasznosak lehetnek. Hiszen én is ugyanúgy el vagyok veszve, szinte csak futkosok, mint a fejét vesztett csirke. 

De hogyan is derült ki a terhességem? 

Leszögezném, a férjemmel nem voltak nagy összeborulások és inkább a meglepődöttség sugárzott rólunk. 

2020 november közepén úgy döntöttünk, hogy nem hagyjuk, hogy a korona az összes tervünkben akadályozzon, és ha a nászutunkra várunk, akkor 40 évesen sem lesz gyermekünk. Ovuláció után voltam, de a védekezést elhagytuk. Aztán decemberben történt egy kisebb baleset, és a kórházban a menstruációm időszaka előtt pár nappal közölték, hogy a vérvizsgálat alapján nem mutatható ki terhesség. Számítottunk rá, a legtöbb tanulmány azt mondja, hogy egy párnak egy hónapban 25% esélye van a sikeres nemzésre. Úgy voltunk vele, ha nem jön össze, legalább megpróbáltuk és akkor, amikor lecseng a korona időszak és lehet utazni elmegyünk nászútra. 

Karácsonykor itthon voltunk szabadságon, ráértünk és egymásra tudtunk hangolódni, és aztán.. pontpontpont...tudjátok.. 

Januárban a kíváncsiságom felülírta a racionalitást, vettem egy ultraérzékeny tesztet és a menstruációm várt időpontja előtt 4 nappal délután elkészítettem a tesztet. Persze, hogy negatív lett. Itt el is engedtem ezt a hónapot és rendeltem az internetről még pár tesztet, biztos ami biztos alapon, jó lesz későbbre. Aztán eljött a szombat, a menstruációm tervezett időpontja. Néha menstruációs görcshöz hasonlóim voltak, mindig mondtam a férjemnek: "Na most, most tutira megjött". Aztán mégsem. Ezt vasárnap estig többször eljátszottam, aztán úgy voltam vele, hogy akkor hétfőn reggel tesztelek. A férjem éjszakás műszakban dolgozott, egyedül aludtam az éjszaka, de rettenetesen. A mellem nagyon érzékeny volt és az agyam azért csak terhességi módba kapcsolt és azt álmodtam, hogy gyermeket várunk. 

Pont mielőtt még hazaért volna a férjem felriadtam és mivel a vérzésem akkor sem érkezett meg, úgy döntöttem elkészítem a tesztet. És ott volt! Halványan, de ott volt! 

img_9573.JPG

Persze, hogy nem bírtam ki, csináltam a férjemnek egy fehérje shake-t (éjszakás műszak után ilyet szokott inni alvás előtt) és egy papírra felvéstem neki, hogy "Jó reggelt Apuci". Aztán a hálószoba ajtaja mögé bújva vártam a reakciót... ami nem érkezett meg... De annál jobban láttam a meglepődöttséget az arcán, és a könnyes szemeket, amikor meglátott engem és a könnyeimet. Az öröm könnyeit! 

Aztán másnap újra felriadtam a férjem érkezése előtt, és úgy döntöttem tesztelek még egyet. Digitálisat, olyat, ami a fogantatás idejét is megsaccolja. Pont akkor ért haza a férjem, amikor elvégeztem a kötelező dolgokat, a szekrényt bámulva, ahogy kiadja a + jelet. Ezt igen hamar jelezte, viszont az időre még várni kellett, mire az is megjelent. Ez a 2-3 hetes intervallum pont azt jelentette, hogy a karácsonyunk igen termékenyre sikerült. 

Hát ilyen akkor, amikor kimondhatjuk hangosan: SZÜLŐK LESZÜNK!

img_9574.JPG

süti beállítások módosítása